Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Van Gölü, Sibirya'dan mevrut ötücü kuğuları ağırlamaya başladı

Sibirya ve şimal bölgelerden kışı etmek düşüncesince Van Gölü havzasına mevrut "saflığın ve asaletin sembolü" ötücü kuğular, şişman gövdeleri, alımlı boyunları ve temiz tüyleriyle doğaseverlere görsel ziyafet sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2021 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Van Gölü, Sibirya'dan mevrut ötücü kuğuları ağırlamaya başladı
Van .w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Van Gölü, Sibirya'dan mevrut ötücü kuğuları ağırlamaya başladı Birçok kuş çeşidine ev sahipliği karşıcı Van Gölü havzası, havaların soğumaya başladığı şimdilerde Sibirya ve şimal bölgelerinden mevrut "saflığın ve asaletin sembolü" ötücü kuğuları ağırlıyor. ( Necmettin Karaca - Anadolu Ajansı )

Birçok kuş çeşidine ev sahipliği karşıcı Van Gölü havzası, havaların soğumaya başladığı şimdilerde Sibirya ve şimal bölgelerinden mevrut "saflığın ve asaletin sembolü" ötücü kuğuları ağırlıyor.

Geniş bataklık ve sulak alanlarıyla yüzlerce kuş çeşidini ev sahipliği karşıcı Van Gölü havzası, literatür flamingo, kışın da ötücü kuğularla şenleniyor.

Van ve Erçek gölleri çevresindeki sulak alanları mekan markajcı aşırı sayıda ötücü kuğu, şişman gövdeleri, alımlı boyunları ve parlak tüyleriyle gölün maviliklerinde süzülerek ziyaretçilere görsel ziyafet sunuyor.

Renkli görüntülerle ziyaretçilerin merakını çekici ötücü kuğuların görüldüğü Erciş ilçesine ilişkin Gölağzı Mahallesi'ne mevrut huy ve ışık tutkunları, mülevven sahneler meydana getiren kuşları izledi, fotoğraflarını çekti.

"Koruma çabalarına karşın av baskısı altındalar"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine, Sibirya ve şimal bölgelerden mevrut ötücü kuğuların, bu sene da kışı buyurmak kabilinden alana geldiğini söyledi.

Kuğuların ehemmiyetli müşterek kısmının Erciş kıyılarında barındığını tamlayan Adızel, şunları belirtti:

"Bölgemize kışın atlamak düşüncesince huruç fail müşterek tür. Bahara akilane baştan kuzeye gidiyor. Yörede parafin budala namına da aşina tür, dulda çabalarına karşın av baskısı altında. Ötücü kuğular, ülkemizden imdi kuzeyde, başta Sibirya sahasında kuluçkaya yatan ehemmiyetli ıssız hayvanları. Havaların soğuması ve o yerlerin donmasıyla zooloji aç kalıyor ve barınacak arazi arıyor. Bu sebeple ülkemize geliyorlar. Onları korumalı ve kendilerine güvende hissetmelerini sağlamalıyız."

"Kuşların güzelliği görülmeye değer"

Fotoğraf tutkunu Meryem Bilgin ise bölgenin senenin değme devrinde ayrı müşterek güzelliğe şehadet ettiğini aktardı.

Bir müddet evvel flamingoların konakladığı Van Gölü'nün deminden de ötücü kuğulara ev sahipliği yaptığını dile getiren Bilgin, "Birkaç ay evvel buraya gene gelmiştik. Flamingoların göçünü seyredip fotoğraflamıştık. Flamingolar huruç edince yerlerine ötücü kuğu kuşları geldi. Biz de bu güzelliği gitmek istedik. Arkadaşlarımızla aşırı dobra sahneler aldık." dedi.

Cafer Şahan da ışık tutkunu dostlarıyla bölgenin güzelliklerini keşfetmeye çalıştıklarını bildirerek, "Van Gölü yüzlerce kuş çeşidini barındırıyor. Şimdi de ötücü kuğular geldi. Biz de biricik manzarada kuğuları görüntülemeye çalıştık. Fotoğraf sanatçılarının bu güzellikleri görmesi gerekiyor. Sosyal iletişim araçları hesaplarımızdan çektiğimiz fotoğrafları paylaşarak buraların tanıtımına yardım arz etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.