Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beyin hasarından kaynaklı koku kaybında tedaviyi kolaylaştıracak meslek geliştirildi

Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Altundağ ve kadrosu travmatik beyin hasarı sonrası oluşabilen koku kaybında, travmanın derecesine layıkıyla tedaviye cevabı belirleyecek "Takip Skor Sistemi"ni geliştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Beyin hasarından kaynaklı koku kaybında tedaviyi kolaylaştıracak meslek geliştirildi
İstanbul

Doğum anından itibaren gelişigüzel yaşta karşılaşılabilen travmatik beyin hasarına defa açan nedenler ortada gidiş geliş ve iş kazaları, yüksekten düşme, spor yaralanmaları, darp, coşkun tabanca yaralanmaları ve mevlit travmaları kabil bağlam bulunuyor.

Sakatlığa ve ölüme defa açabilen travmatik beyin hasarı, dünyada gelişigüzel sene averaj 70 milyon kişiyi etkilediği düşüncesince "sessiz salgın" kendisine da adlandırılıyor.

Travmatik beyin hasarı sonrası ortaya çıkan vaziyetlerden birisi ise ansız koku kaybı-koku körlüğü (posttravmatik anosmia) oluyor. Travma sırasında akıl kaybı yaşanması ve bireyin o anı hatırlayamaması biçiminde koku yitirilmesine uğrama riski şimdi da yükseliyor.

Kafa travması öyküsü bulunan 52 hadise incelendi

Bu halden hareketle Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ ve adli tıp, nöroloji, radyoloji, kulak koku alma organı geçit bölgesinden uzmanlar da dünyanın yüzdelik 1'lik yönünü etkileyen travmatik beyin hasarı hemen sonra yaşanabilen koku kaybı üzerinde müşterek düzentileme yürüttü.

Ekip bu çalışmada, koku kaybının tedaviye yanıtını belirleyecek ve marazlı takibinin şimdi dosdoğru yapılmasını sağlayacak "Takip Skor Sistemi"ni geliştirdi.

Sistem, 1,5 salname bellek travması öyküsü bulunan ve bu travmaya müteallik kendisine koku kaybı canlı 52 vakanın beyin-burun bölgelerindeki travma alanlarının sınıflandırılmasıyla oluşturuldu.

Koku egzersizi tedavisi sunulan hastalardan 16'sının cevap verdiği, 36'sının ise tedaviye cevap vermediği belirlendi.

Bu sistemde koku soğancığı hacmi, koku sahası derinliği, burun-beyin bağlanak noktasındaki kırıklar, beyin dokusunda erime ve yumuşama, beyinde geçirilmiş nezif sonrası belli alanlarda güçlü birikimi kabil bulgular temel alındı. Her müşterek hasar bulgusuna 1 benek verilirken, puanlar ne denli faziletli çıkarsa tedaviye cevap o denli az saptandı.

Türk fen insanlarının "Kafa Travmaları Sonrası Oluşan Koku Duyusu Kaybının Tedavisinde Kullanılan Koku Egzersizi Tedavisine Yanıt İçin Takip Skor Sistemi" başlıklı bu araştırması, Amerika'da kulak koku alma organı geçit dalında içeriklere arazi sunulan "The Laryngoscope" angın maaş hakemli dergide yayımlandı.

Travma sonrası koku kaybı, tedaviye cevabın en mütekait alındığı hastalıklardan

Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü kabilinden "sessiz salgın" kendisine tanımlanan, yayılmış tanıdık müşterek maslahat ve 35 gözyaşı altındaki sakatlıklar ile ölümlerin en konsantre sebebi bulunan travmatik beyin hasarının hafif-orta-ağır şeklinde derecelendirildiğini aktardı.

Travmatik beyin hasarının KBB açısından oluşturduğu sorunlar üzerinde icra ettikleri düşünmeden bahseden Altundağ, bellek tabanındaki kırığın namına müteallik kendisine katı aşırı başağrısı yaşanabildiğini fakat kendileri düşüncesince en ehemmiyetli ve tedavisi en mütekait hastalıklardan birinin travma sonrası sürekli koku kaybı bulunduğunu tabir etti.

Altundağ, KBB pratiğinde strateji ve tedavisiyle koyu uğraşılması müstelzim bu durumun tedaviye cevabın da en mütekait alındığı hastalıklardan birisi bulunduğunu dile getirdi.

Koku kaybının yaşanmasında bellek travmasının şeklinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kail Altundağ, şu şekilde bitmeme etti:

"Özellikle arkaya düşmeler, bellek ardı sıra tahsil edilen travmalarda aşırı şimdi müşterek tomar oluyor. Çünkü müşterek beyin sarsıntısı olmakta ve koku soğancığını besleyici damarlar ile koku sinirinde zedelenme aşırı şimdi kaba oluyor. Bununla baş başa şayet ad travma anını hatırlamıyorsa görüngü hemen sonra koku kaybı aşırı müşterek tomar olabiliyor. Genellikle acilde, şayet hastanın aşırı aceleci müşterek vaziyeti olmuyorsa bu gestalt değerlendirmelerde gözden kaçabiliyor. Hasta günce hayatına döndüğünde, hastaneden taburcu olduğunda koku alamadığını ayırt etmeye başlıyor. O sebepten bizim düşüncesince en önemlisi şu; bol travmalarda üstelik sürekli koku kaybı olabilmekte."

"Adli olaylarda defa kılık olmasını istiyoruz"

Koku duyusunun art gelmesinde travma derecesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Altundağ, "Zaten bizim çalışmamız da bunu ortaya koymayı amaçlıyordu. Travmaları koku bölgesine uyarınca sınıflandırdık. Kendi koma skalalarına göre, alışılmış bölümlendirme değil toy müşterek strateji ve skorlama sistemi koyarak ne kadarının art gelebileceğini öngörmeye başladık. Mesela, bol travmalarda koku kayıpları şimdi faziletli miktarda art gelirken ciddi travmalarda maatteessüf aşırı şimdi düşük, yüzdelik 6-8 oranında art gelebiliyor. Bazen çoğunluğu art gelmeyebiliyor. O sebepten ciddi travmalardaki problemden artma bol travmalardaki takip edeni şimdi önemsiyoruz." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Altundağ, düzentileme sırasında hastaların MR'larına baktıklarını, klinik takiplerini gerçekleştirdiklerini ve onlara koku testleri yaptıklarını anlattı.

Travma sonrası koku alamayan hastalar düşüncesince en can alıcı otama yönteminin koku egzersizi bulunduğunu aktaran Altundağ, şu şekilde konuştu:

"Koku egzersizine bulunan cevapları ve düzelme oranlarıyla hastaların travmalarının ve koku alanlarının şiddetlerini kıyasladık. Buna uyarınca müşterek öngörüde bulunmaya çalıştık. Bunun adli olaylarda da defa kılık olmasını istiyoruz. Çeşitli gidiş geliş kazaları ve çapraz ağız tatsızlığı durumlarında bireyin ne devir koku duyusunun art geleceğini derpiş etmek mütekait bulunduğu düşüncesince mahkemelerde bu başağrısı olabiliyor. O sebepten aşırı somut, çoğunlukla karşımıza çıkan müşterek maslahat bulunduğu düşüncesince buna yarayışlı olması şartıyla Takip Skor Sistemi'ni geliştirdik. Yurt haricinde da bunun aşırı yayılmış kullanılacağını düşünüyoruz."

Koku kaybı yaşayanlar doktora dolaşmak düşüncesince beklememeli

"Takip Skor Sistemi'nin ilkin klinisyenler, bu bölgede uğraşan etibba kabilinden hastalara şimdi etraflıca ve öngörülebilir müşterek fen verilmesi şartıyla kullanılabileceğini düşünüyorum." diyen Altundağ, klinisyen, radyolog, nörolog ve KBB uzmanlarının hastanın vaziyetini baş başa değerlendirmesinin de ehemmiyet taşıdığını tabir etti.

Prof. Dr. Altundağ, çalışmalarının hayattaki katı aşırı KBB hekimince strateji edilen "The Laryngoscope"da yayımlanmasının, bu sistemin iklim haricinde tanıtılmasına kâr sağlayacağını düşündüklerini belirterek, tababet yaşamına ve şahıslara yarayışlı olması temennisinde bulundu.

Ekip kendisine burun-beyin yolu üzerinde sürdürdükleri icraat kapsamında, koku yarığı ve bellek tabanındaki koku soğancığı arasındaki bağlantıyı çözmeye uğraştıklarını, burundan beyne bulunan tamamı keçi yolu üzerinde derinlemesine süredir çalıştıklarını özetleyen Altundağ, şu anda efsanevi deneyini icra ettikleri kimi icraat olduğunu, bu icraat sonucunda otama modülleri geliştirmeyi, kimi çıkar defa tedavilerini burun-beyin alternatifini kullanarak burundan aracısız beyine ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, ayrışık sebeplerle travmatik beyin hasarına uğrayan kişilerin, koku kaybı yaşadıklarını anlamaları biçiminde en endamsız müddette KBB, sinir bilimi ve ya ışın bilimi uzmanına başvurmaları icap ettiğini belirterek, laflarını şu önerilerle tamamladı:

"Travma hemen sonra çoğu kez meydana getirilen hatalardan birisi yalnız başına durmak oluyor. Beklemesinler. O anne müteallik travmanın sertliğini kesinlikle tespit etmek lazım. Bazen hemen sonra da bu çeşit filmleri tefriş etmek gerekiyor muvazene etmek için. Erken çağda koku egzersizlerini kesinlikle uygulamalarını da öneriyoruz. Bu egzersizden otama kendisine kâr gören marazlı grubu var, kâr görmeyen marazlı grubu var. Bizim en aşırı üzüldüğümüz marazlı seneler sonraları geliyor. Yıllar devam eden müşterek beklemeye geçmesinler."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.