Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD heyetiyle 4 saat 20 dakikalık peş peşe görüşmeler

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2019 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD heyetiyle 4 saat 20 dakikalık peş peşe görüşmeler
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'in görüşmesi sona erdi. Erdoğan ile Pence'in başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri 4 saat 20 dakika sürdü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu birazdan açıklama yapacak.

17.10.2019 15:47

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara-Washington hattında ipler gerilmişken, Türkiye ABD'den üst düzey isimleri ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve beraberindeki heyeti kabul etti. Saat 15.40'ta başlayan başbaşa görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ankara-Washington hattında ipler gerilmişken, Türkiye ABD'den üst düzey isimleri ağırlıyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo saat 13.30 sularında Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pence'le görüşmesi başladı. Cumhurbaşkanlığı'nın paylaştığı fotoğraflarda gergin yüz ifadeleri dikkat çekti. Beştepe'de 15.40'ta başlayan kritik görüşme 1 saat 40 sürdü.

REKLAM

ads by AdMatic

GÖRÜŞMEDEN İLK KARELER

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye geldi. Ankara'ya indikten sonra Külliye'ye geçen Pence, Erdoğan'la görüşmeye başladı. Görüşmeden gelen fotoğraflarda ise yüz ifadelerinin gergin olduğu görülüyor.

KRİTİK GÖRÜŞME BİTTİ

Saat 14:30'da başlaması planlanan ancak daha sonra 15:00'a ertelenen görüşme, 15:42'de başladı ve 1 saat 40 dakika sürdü. Beştepe'deki görüşmede Barış Pınarı Harekatı, harekat kapsamında bundan sonra atılacak adımlar, güvenli bölge planı ve ABD'nin yaptırım kararları gibi önemli başlıkların ele alındığı belirtildi.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞMEYE GEÇİLDİ

Ardından heyetlerarası görüşme başladı. Heyetlerarası görüşmeye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler katıldı.

Görüşmede ABD tarafında ise Pence ile birlikte Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O'Brien, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield yer aldı.

AÇIKLAMA YAPILMASI BEKLENİYOR

Görüşmede Barış Pınarı Harekatı, harekat kapsamında bundan sonra atılacak adımlar, güvenli bölge planı ve ABD'nin yaptırım kararları gibi önemli başlıkların ele alındığı tahmin ediliyor. ABD heyetinin Ankara Büyükelçiliği'nde basın açıklaması yapabileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Kasım'da ABD'ye yapacağı açıklanan ziyaretle ilgili bu görüşmeye işaret etmişti. Görüşmenin sonucuna göre ziyaretin yapılıp yapılmayacağı belli olacak.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME 2 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlık ettiği heyetler arası görüşme sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 2 saat 40 dakika sürdü.

GÖRÜŞMEDEN ANEKTODLAR

- Pence'i Külliye'ye gelişinde karşılayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın makamına kadar eşlik etti.

- Pence ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamına çıktı.

- Erdoğan ile tokalaşan Pence, "Beni kabul ettiğiniz teşekkür ediyorum" dedi. Pence'nin sözlerinin çevirisini ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı.

- Jeffrey de Türkçe "Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?" diye sordu, Erdoğan'ın "Sağ olun, sizler nasılsınız?" sorusuna da "Çok iyiyim, sağ olun efendim" karşılığını verdi.

Heyetler arası görüşmeden fotoğraflar;

 

İşte kritik görüşmeden ilk kareler;

 

İLK ZİYARET O'BREIN VE JEFFREY'DEN

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de dün Başkent'e gelmişti. O'Brien ve Jeffrey, Ankara'da ilk görüşmeyi dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile gerçekleştirmişti.

Beştepe'de gerçekleşen ve 1,5 saat süren o görüşmede ABD heyeti YPG ile Türkiye arasında "arabuluculuk" teklifini yineledi. ABD heyeti daha sonra, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la da bir araya geldi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının ardından, ABD heyeti Türkiye'ye saygı duymakla birlikte harekatı desteklemediğini belirtmişti. ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditleri, Türk-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı. Son olarak bugün, Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı skandal ifadeler içeren mektup kamuoyuna sızmıştı. Bu gelişmeler doğrultusunda Erdoğan-Pence görüşmesinde tarafların gerginliği yüzlerine yansıdı.

haberler.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.