Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'GAP'ın başkenti' Şanlıurfa'da yağışlar çiftçileri sevindirdi

Türkiye'nin ehemmiyetli hububat istihsal merkezlerinden birisi bulunan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, akıbet günlerde çarpıcı bulunan yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2021 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
'GAP'ın başkenti' Şanlıurfa'da yağışlar çiftçileri sevindirdi
Şanlıurfa

Türkiye'de ekilebilen tarım endüstrisi itibarıyla üçüncü tam arazi düzlük Şanlıurfa, velut arazilerinden ülkenin yasmık üretiminin yüzdelik 36'sını, buğdayın yüzdelik 10'unu, arpanın ise yüzdelik 11'ini gerçekleştiriyor.

Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar bölgede hububat tarımının yapıldığı kentte, ekim, son teşrin ve boşluk ayında yağışların sezon normallerinin altında gerçekleşmesiyle çiftçiler susuzluk endişesi yaşamaya başladı. Zor eyyam nâkil çiftçilerin yüzü kalan yağışlarla güldü. Bölgedeki üreticiler, yağışlı havanın yan yana müddet elan bitmeme etmesini düş ediyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine, diyar genelinde yağışların maksut ölçüde olmaması zımnında çiftçilerin endişelendiğini belirtti.

Sonbaharda geciken yağışlarla çiftçilerin ekimi yan yana zamanlar yapamadığını dile getiren Çullu, şöyleki konuştu:

"Tarımda su ve toprağın yan yana arada olması gerekiyor. Su bulunmadığı devir iri toprak bekâr başına yan yana işe yaramıyor. Ülkemizde bulunduğu kabil sahamızda de devir kurnaz susuzluk yaşanabiliyor. Bu susuzluk ilkin sulanmayan bölgelerde rustik bölgelerde verimi ağır manada düşürüyor. 2014 senesinde ağır yan yana susuzluk yaşandı. O devir hububat üretiminde tahminî 5 milyon titrem toplam ürün düşüklüğü yaşandı. 2020 senesinde artağan yan yana sene yaşadık. Çiftçilerimiz hemen hemen dekar başına 200 kilo yan yana tomar randıman aldı. Mutlu yan yana sene yaşadılar. Fakat 2020 yılının sonlarına ilkin teşrinievvel dönemine geç yağışlarla girdik. Çiftçilerimiz de bu yüzden ekimi geç gerçekleştirmek durumunda kaldı. Ekimden sonraları levent boylu yan yana müddet yağmur düşmedi. Aralık kocaoğlan az elan kurak geçti ve depar belgesi özne buğday, algı ve yasmık bitkisi streslere girmeye başladı. Bitkiyle baş başa çiftçilerimiz de streslere girmeye başladı. Çiftçilerin talebi doğrultusunda Harran ve Suruç ovalarına sulama kanallarından su bırakılmaya başlandı. Neyse ki bitki bilimi iri yan yana kayba uğramadan yağışlar geldi. Özellikle yan yana haftadır toprağa doyuracak derece yağmur düştü. Son günlerde bölgede yağan yağmur ve kar, buğday, algı ve yasmık indinde fıstık bitkisi düşüncesince de güzel yan yana yağmur oldu. Yağmur ve kar yağışı aşırı güzel oldu, çiftçilerimiz koyu yan yana soluk almış oldu."

"Kuraklığa gönül rahatlığı hazırlık almalıyız"

Dünya'da susuzluk riskinin değme devir olacağını buna gönül rahatlığı müdebbir olunmasını icap ettiğini vurgulayan Çullu, ilkin su kullanması ve yönetiminin aşırı ehemmiyetli olduğunu, bunun aşırı tetik yapılması icap ettiğini tabir etti.

Suyu düşünürken toprak kayıplarının da önüne geçilmesi icap ettiğini tamlayan Çullu, "Biz suyu düşünürken alttan topraklar alansal kendisine daralıyor. Bunu da aşırı güzel yönetmemiz gerekiyor. Özellikle yöneticiler toprak ve suyla ilgilendiren değişmeyen alırken aşırı kırılan olmaları gerekiyor. Ne derece toprağımızı korursak ve suyumuzu güzel yönetirsek bunun karşısında elan aşırı randıman elde edebiliriz. Kuraklığa gönül rahatlığı hazırlık almalıyız." sanarak konuştu.

"Yağışlar geciktiği düşüncesince endişelendim"

Viranşehir ilçesine ilişkin Yayık Mahallesi'nde hububat üreten İbrahim Aydoğdu sabık sene derneşik yağışlar zımnında artağan yan yana sene yaşadıklarını belirtti.

Bu sene yağışların geç düştüğünü tamlayan Aydoğdu, Bu sene tarlama buğday ekimi yaptım. Yağışlar geciktiği düşüncesince endişelendim. Ben ekinlerimin dokunca görmemesi düşüncesince tarlamı sulamaya başladım. Yağışlar geçte olsa yağmaya başladı. İnşallah iyiye harcama ürünümüz randıman yitirilmesine uğramaz. İnşallah yağışlar bu sene da güzel olur." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.