Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşte İzmir'de Ne Güzel Yerler diyeceğiniz her yer

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 01:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 01:05
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
İşte İzmir'de Ne Güzel Yerler diyeceğiniz  her yer

İzmir Saat Kulesi

Türkiye’nin güzel kızı İzmir. Böyle bir yakıştırma nedense en çok İzmir’e yakışıyor. Kordon’da günbatımına ve denize karşı otururken İzmir sarı saçlı, mavi gözlü, cesur ve alımlı bir kız olarak ete kemiğe bürünüyor.

Çiğdemi, boyozu ve nevi şahsına münhasır daha birçok özelliği ile “Ben farklıyım.” diyor ve diğer şehirlere karşı sarı saçlarını savuruyor sanki.

Neşesi, keyfi, sıcaklığı ile başka bir atmosfer var bu şehirde. Ezeli futbol kavgaları bile bu şehirde insana sempatik geliyor.  

İzmir’i baştan başa gezmek için epey bir vakit harcamak gerek çünkü her köşesinden tarih, medeniyet ve doğal güzellikler fışkırıyor.

İzmir’i gezmeye başlamadan önce İzmir Gezi Rehberi yazımızdan şehir hakkında bilgi edinebilirsiniz!

İçindekiler 

1 İzmir Merkezde Gezilecek Yerler 1.1 Tarihi Kemeraltı Çarşısı 1.2 Smyrna Antik Kenti 1.3 İzmir Saat Kulesi 1.4 Kadifekale 1.5 Tarihi Asansör 1.6 Alsancak Sevgi Yolu 1.7 Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1.8 Kordon Boyu 1.9 İzmir Arkeoloji Müzesi 1.10 St. Polycarp Kilisesi 1.11 İnciraltı 2 İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler 2.1 Efes Antik Kenti 2.2 Yedi Uyuyanlar Mağarası 2.3 Meryem Ana Evi 2.4 Selçuk Kalesi 2.5 Şirince Köyü 2.6 Pitane Antik Kenti 2.7 Allianoi Antik Kenti 2.8 Nebiler Şelalesi 2.9 Bozdağ Kayak Merkezi 2.10 Gölcük Yaylası 2.11 Karaburun Yarımadası 2.12 İzmir Kuş Cenneti 2.13 Homeros Vadisi 2.14 Karagöl 2.15 Foça Plajı 2.16 Çeşme Yarımadası 2.17 Urla 2.18 Seferihisar 2.19 Tire 3 İzmir Plajları ve Koyları 3.1 Bodrum Koyu 3.2 Sazlıca Koyu 3.3 Bademli Koyu ve Fame Beach 3.4 Ilıca Plajı 3.5 Altınköy Koyu 3.6 Deliklikoy 3.7 Aya Yorgi Koyu 3.8 Çandarlı Halk Plajı 3.9 Yeni Foça Halk Plajı 3.10 Eski Foça Halk Plajı 3.11 Aliağa Polis Plajı 3.12 Akvaryum Plajı 3.13 Çeşmealtı Mavi Plaj 3.14 Yassıcaada Halk Plajı 3.15 Teos Ormancı Kampı İzmir Merkezde Gezilecek Yerler Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Binlerce yıldır bölgenin en önemli konumunda bulunan İzmir, sahip olduğu avantajlı limanı sayesinde ticaretin de merkezi konumunda.

ucakbileti_sorgula (1)

Geçmişte ülke içerisinden çeşitli ürünler İzmir’e getirilip buradan denizyolu ile yurtdışına gönderilirmiş. Bu durum İzmir’i özellikle de Kemeraltı olarak adlandırılan bölgeyi ticaretin kalbi haline getiriyor.

Bugün Tarihi Kemeraltı Çarşısı uluslararası çapta ticari hareketliliğe sahip olmasa da canlılığını devam ettiriyor.

Aklınıza gelebilecek hemen hemen her ürünü bulabileceğiniz çarşıya yolunuz düşerse Kızlarağası Hanı’nda bir fincan kahve içmeyi ihmal etmeyin.

Konak’ta yer alan Kemeraltı Çarşısı’na İzmir’in her bölgesinden Konak güzergahına giden otobüs, minibüs, metro, vapur, tramvay gibi ulaşım araçlarıyla ulaşabilirsiniz.

Smyrna Antik Kenti

Agoranın sözlük karşılığı çarşı, pazar, şehir merkezi gibi kelimelere karşılık geliyor. Ticaretin, dinin, politikanın, sanatın ve şehrin kalbi olan Agora tanrılara sunulan adakların, heykellerin ve anıtların bulunduğu bir mekân.

İzmir Agorası’nın Milattan Sonra 2. yüzyılda Romalılar Dönemi’nde inşa edildiği tahmin ediliyor. İzmir Agorası en büyük ve günümüze kadar en sağlam gelen agoralardan. Bu tarihi mekândan çıkan eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

İzmir’in adını aldığı Smyrna geçmişte en az Efes ve Bergama antik kentleri kadar önemli bir konumdaymış.

Roma İmparatoruluğu’na bağlı olan bu kent imparatorluğun en prestijli haklarından olan imparator adına tapınak yapma hakkına tam 3 kez sahip olmuş.

Agora’nın da içerisinde bulunduğu antik kent ayrıca dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine ve stadyuma da sahip.

Antik kente ulaşabileceğiniz en zahmetsiz yol metroyu kullanmak.

Metrodan Çankaya’da indikten sonra yaklaşık 5 dakikalık yürüyüşün ardından Smyrna’ya ulaşabilirsiniz.

otobusbileti_sorgula2

Antik kente girişlerse ücretsiz.

İzmir’deki Antik Kentler yazımızdan İzmir’deki tüm antik kentler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İzmir Saat Kulesi

İzmir’in sembolleşmiş figürlerinden olan Saat Kulesi 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Sadrazam Mehmet Said Paşa’nın isteğiyle yaptırılmış.

Kulenin mimarı ise Alman Konsolosluk binasına da yapan mimar. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiş.

Kulenin yapım tarihinden, 1901’den bu yana hiç durmayan bu saat bugün hala çalışıyor.

Saat Kulesi’ne başta ESHOT adı verilen şehir içi ulaşım araçları olmak üzere Konak’a giden tüm vasıtalarla ulaşabilirsiniz.

Kadifekale

İzmir Körfezi’ne hâkim bir tepede yer alan Kadifekale Milattan Önce 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından yaptırılmış.

Kadifekale zaman geçtikçe farklı uygarlıklar tarafından onarım görerek bugüne kadar gelebilmiş.

 

Helenistik ve Roma dönemi imzasını taşıyan surlar etrafındaki modern kentleşmeye rağmen tüm asaletiyle boy gösteriyor.

Kale içerisinde de Bizans dönemine ait sarnıç ve mescit kalıntısı mevcut.

Kadifekale ziyaretinizi girişte bulunan kafede körfez manzarasını izlerken yudumladığınız çayınızla taçlandırabilirsiniz.

Girişlerin ücretsiz olduğu Kadifekale’ye Konak, Bornova, Gaziemir, Fahrettin Altay gibi ilçelerden taksi veya özel aracınızla ulaşabilirsiniz.

Tarihi Asansör

İzmir’in Yahudi iş adamlarından Nesim Levi, Mithatpaşa Caddesi ve Halil Rıfat Paşa semti arasındaki güzergahını kolaylaştırmak için bu asansörü inşa ettirmiş.

Asansör inşa edilmeden evvel Halil Rıfat Paşa semtine ulaşabilmek için 155 basamaklı bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

İki kule üzerindeki asansörlerden soldaki buharlı sağdaki ise elektrikli olarak inşa edilmiş. 1985’te restorasyona giren asansörlerden ikisi de o tarihten bu yana elektrikle çalışıyor.

Konak’a yürüme mesafesinde olan Tarihi Asansör’e Karşıyaka tarafından ulaşabilmek vapur seferleri aracılığıyla Konak Vapur İskelesi’ne gelebilir, kısa bir yürüyüş sonrasında asansörün bulunduğu noktaya ulaşabilirsiniz.

Metroyu tercih edecekseniz Üçyol’da inip yaklaşık 15 dakika yürümeniz gerekiyor. Bunun yanında Konak’a giden her otobüs sizi Tarihi Asansör’e ulaştırabilir.

Asansör’ün tepesine çıkmak için girişte hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Alsancak Sevgi Yolu

Farklı bir alemden gelmiş gibi olan bu yolun iki tarafında yol boyunca devasa palmiyeler uzanıyor.

Yolun zemini rengarenk ışıklarla donatılmış ve Yeşilçam’ın büyük ustalarına saygı amacıyla hazırlanmış isim plakaları mevcut.

Çok sayıda kitapçının ve takı, hediyelik eşya stantlarının bulunduğu Sevgi Yolu şehrin en hareketli noktalarından.

Alsancak Sevgi Yolu’na ulaşmak da bir hayli kolay. İzmir’in birçok bölgesinden kalkan otobüslerle Sevgi Yolu’na kolay ve zahmetsiz ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin ikiz kardeşi gibi fakat İzmir’in sıcaklığı ile daha sevecen bir çehreye sahip. Bu cadde mevsim ne olursa olsun enerjisinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Birçok farklı türde mekânın bulunduğu cadde bir öğleden sonra arkadaşlarınızla buluşup kahve içebileceğiniz mükemmel mekanlar barındırıyor.

Konak’ın Alsancak semtinde bulunan caddeye ilçe dışından Konak’a gelen birçok araçla ulaşmanız mümkün.

Alsancak civarındaysanız işiniz çok daha kolay çünkü Alsancak semti bu cadde merkez alınarak oluşmuş.

Semtteki Bornova Sokağı’nı takip eden yol sizi caddeye ulaştırıyor.

Kordon Boyu

Bir şarkıda İzmir adını duyduysanız o şarkıya mutlaka Kordon kokusu da sinmiştir.

Sabahın ilk ışıklarından günbatımına kadar geçen bir günlük sürede Kordon’un giydiği çeşit çeşit giysilere şahit olacaksınız.

İzmir’in sembolik noktalarından olan Kordon’da yeşil çimlerden mavi denizi seyretmek dünyanın en keyifli işlerinden.

Kordon manzaralı bir akşam yemeği ile de bu keyfi katmerlendirebilirsiniz.

Alsancak semtinde bulunan Kordon Boyu’na otobüs ve metro ile kolayca ulaşabilirsiniz.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İlk olarak 1927’de Aya Vukla Kilisesi’nde hizmete açılmış olan Arkeoloji Müzesi 1984’te hak ettiği bir müze binasına kavuşmuş.

Konak Bahribaba Parkı bünyesinde bulunan 5000 metrekarelik bu modern bina içerisinde binlerce yıl öncesinden yakın tarihe kadar hemen hemen her döneme ait eserleri görmeniz mümkün.

Müzeye giriş 12 TL ancak Müzekart ile ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Müzeye ulaşmak için Konak’tan geçen tüm ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

St. Polycarp Kilisesi

Çankaya’da bulunan kilise İzmir’in en görkemli mabetlerinden biri.

1625 yılında inşa edilen yapı son restorasyonunun ardından daha da göz önüne çıkan freskleriyle estetiğin zirvelerinde bir mimari yapı.

İzmir’in hoşgörüsünün yaşayan en eski tanıklarından olan kilise dönem dönem ziyarete açılıyor.

Şehirde oldukça merkezi bir konumda yer alan kilise ziyaret edilebilecek noktalar arasında.

Kiliseye girişlerde ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Çankaya meydanının yanında bulunan kilise Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde. İzmir’in herhangi bir bölgesinden ise kiliseye en kolay ulaşım metro vasıtasıyla gerçekleştiriliyor.

Çankaya metro durağında indikten sonra 200 metre yürüyerek kiliseye ulaşabilirsiniz.

İnciraltı

Yeşil ve mavinin uyum ve ahenk içinde olduğu İnciraltı’nda 1980’li yıllara kadar denize girilebiliyordu ve İnciraltı İzmir’in en rağbet görülen plajlarındandı.

Maalesef bugün İnciraltı’nda denize girilemiyor. Ancak şöyle temiz bir nefes almak isterseniz en doğru seçeneklerden biri kuşkusuz İnciraltı.

Birçok kafe ve eğlence mekanının da bulunduğu İncirialtı’na yolunuz düşerse midye dolmasının tadına mutlaka bakmalısınız.

Bu arada İnciraltı Kent Ormanı’na giderek denize nazır piknik yapabilir ve mangal yakabilirsiniz. Balçova’da bulunan İnciraltı’na İzmir’in birçok bölgesinden otobüsle ulaşmanız mümkün.

Ayrıca İnciraltı Adnan Menderes Havalimanı’na sadece 15 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor.

Şayet İnciraltı’na deniz yoluyla ulaşmak isterseniz Üçkuyular ve Bostanlı arasındaki vapur ve deniz otobüsleriyle İnciraltı’na ulaşabilirsiniz.

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler Efes Antik Kenti

Kuruluşu tam olarak bilinmese de Milattan Önce 6000’li yıllarda kurulduğu düşünülen Efes Antik Kenti Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar geçen sürede her daim nefes almış bir yerleşim.

Bu kadim şehrin Amazon olarak adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve tarihte Ana Tanrıçalar Kenti olarak geçen krallığın Apasas şehrinden geldiği rivayet ediliyor.

Her karışı tarihin ta kendisi olan Efes Antik Kenti’nde ön planda olan birkaç yapı bulunuyor. Bunlardan ilki Artemis Tapınağı. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı maalesef günümüze kadar korunamamış. Fakat tapınağının ne denli ihtişamlı olduğunu tapınağı yedi harikanın içerisinde derleyen Sidon’lu Antipader’in sözlerinden anlaybiliyoruz. Antipader Artemis Tapınağı için “İşte! Olimpus’un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.” demiş.

Efes Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken bir diğer yapısı ise Celsus Kütüphanesi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kütüphane iki katlı olarak inşa edilmiş. Roma hakimiyeti sırasında 110- 135 yılları arasında inşa edildiği sanılan kütüphanenin döneminde binlerce kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Bunlar dışında antik dönemlerin en heybetli açık hava tiyatrosu da Efes Antik Kenti bünyesinde yer alıyor. Bu tiyatro tam 24.000 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Bugün tiyatronun sahne kısmı tahrip olmuş olsa da oturulacak bölümler hala sapasağlam.

Ayrıca antik kent içerisinde yer alan Yamaç Evler de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölümlerden. Yamaç Evler dönemin zenginlerinin yaşadığı günümüz lüks siteleri niteliğinde evler. Bu evler o kadar lüks ki antik dönemde yerden ısıtmalı bir sistemle ısınma gereksinimleri karşılanıyormuş.

Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle İzmir’e bağlı Selçuk’a ulaşmalısınız. Selçuk’a demir ve karayolu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Buradan oldukça sık olan seferlerle antik kente ulaşabilirsiniz.

Efes’e giriş 60 TL fakat Müzekart ile ücretsiz girebiliyorsunuz. Ne yazık ki Yamaç Evler ve Efes Müzesi ziyaretlerinde Müzekart geçersiz. Efes Müzesi’ni 15 TL, Yamaç Evleri ise 30 TL giriş ücreti sonrasında gönlünüzce gezebilirsiniz.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Efes Antik Kenti bünyesinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası hem İslamiyet hem de Hristiyanlık için oldukça büyük öneme sahip.

İslam’da Ashab-ı Kehf olarak da geçen yedi kişinin bu mağara 309 yıl uyuduğu rivayet ediliyor. Mağara her sene Müslüman ve Hristiyanlar tarafından yoğun olarak ziyaret ediliyor.

Mağarayı ziyaret edebilmek için önce Selçuk ilçesine ulaşmak gerekiyor. Selçuk’a İzmir Basmane Tren Garı’ndan Aydın’a giden trenlerle, İzmir otogarından kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Selçuk’a ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüslerle mağaraya ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Evi

İnanışa göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından Hz. Meryem bu bölgeye gelmiş ve ömrünün sonuna kadar Havari Yuhanna ile bu evde yaşamış.

Selçuk’ta bulunan ev 1891’de gün yüzüne çıkartılmış ve 1950’de restore edilmiş. Restorasyondan sonra Vatikan tarafından kutsal mekân olarak ilan edilen Meryem Ana Evi 1952’de Vatikan tarafından hac yeri olarak Hristiyan alemine duyurulmuş.

O tarihten bu yana papaların da hac vazifelerini yerine getirdiği ev Hristiyanlar tarafından yoğun bir akına uğruyor. Her yıl binlerce Hristiyan burada hacı oluyor. Ayrıca her sene Hz. Meryem’in ölüm günü olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta Vatikan tarafından büyük bir ayin düzenleniyor.

Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi’ne ulaşmak için evvela Selçuk’a ulaşmalısınız. İzmir üzerinden kara ve demir yolu ile Selçuk’a ulaşabilir, ilçe merkezinden kalkan minibüslerle de Meryem Ana’ya ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Evi’ne giriş ücreti 2018 yılı itibariyle 10 TL; yabancı turistler içinse 25 TL.

Selçuk Kalesi

İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinde bulunan bu tarihi kale Efes Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeri olan bölge üzerinde kurulmuş.

Kale yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen mekanların arasında yer alıyor. Kaleyi gezerken tarihi dönemler arasında bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Döşemeli taş sokaklar, sarnıçlar, surlar… Hepsi tarihe tanıklık etmiş kalıntılar.

Selçuk Kalesi’nin surları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalma izler taşıyor. Ayrıca kale içerisinde bir de cami mevcut.

Zirve noktasında ise eski bir kilise kalıntısı yer alıyor.

Şehre hâkim bir konumda yer alan Selçuk Kalesi’nin manzarası görülmeye değer. Kaleyi ziyaret edecekseniz fotoğraf makinenizi de yanınıza alın. Oldukça güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Selçuk Kalesi’ni ziyaret etmek için Selçuk’a ulaşmalısınız.

İzmir’e 82 km uzaklığındaki ilçeye Basmane Garı’ndan kalkan tren seferleri ya da otogardan kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Şirince Köyü

Yıllardır bolca ziyaretçisi bulunan köy asıl popülaritesine 2012 yılında kavuştu. Maya takvimine göre kopan kıyamet sonrası dünya üzerinde canlı kalacak tek yer olduğuna inanılan Şirince o tarihten bu yana ziyaretçi sayısını her yıl daha da arttırıyor.

Köyde iki Rum kilisesi bulunuyor. Bunun yapında evler birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edildiğinden köyün farklı bir çehresi mevcut.

Dar ve taş döşeli sokakları, beyaz evleriyle Şirince’nin farklı atmosferi misafirlerini içine çekiyor.

Yolunuz düşerse köye özgü Şirince şaraplarından da alabilirsiniz.

İzmir’den Şirince Köyü’ne ulaşabilmenin birkaç yolu mevcut. Öncelikle Selçuk’a 9 km uzaklığındaki köye ulaşabilmek için İzmir’den Selçuk ilçesine buradan kalkan minibüslerle de Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Bunun yanında İzmir’den Selçuk’a İZBAN ya da tren yoluyla ulaşıp ilçe merkezinden kalkan minibüslerle Şirince Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Pitane Antik Kenti

Aliağa ve Bergama ilçeleri arasında bulunan Pitane Antik Kenti senenin hemen hemen her döneminde oldukça yoğun ziyaret edilen bölgelerden.

Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği antik kenti gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Antik kente ulaşım sağlamak için İzmir otogarından Aliağa ya da Bergama ilçelerinden birine giden otobüsleri kullanabilirsiniz. İlçe merkezlerinden kalkan otobüslerle antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Allianoi Antik Kenti

 

İzmir’in ilçelerinden olan Bergama’da yer alan antik kent asırlar boyu birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmasından ötürü adeta tarihi bir hazine.

Prehistorik dönemden Bizans’a kadar geçen süre boyunca her zaman canlı ve yaşayan bir merkez olan antik kenti diğerlerinden ayıran en temel özelliği ise termal bir bölgeye konuşlanmış olması.

Antik kentteki en dikkat çeken kalıntı ise 3 katlı inşa edilmiş ılıca. Bu ılıca aynı zamanda oldukça önemli mozaikler de barındırıyor. 2011’de yanında bulunan barajın suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan antik kenti ziyaret etmek için biraz acele etmeniz gerekiyor.

Bergama ilçesinde bulunan antik kente ulaşmak için İzmir otogarından kalkan Bergama otobüslerini kullanabilirsiniz.

Nebiler Şelalesi

Dikili’de gezilecek yerlerin başında gelen ve Nebiler Köyü’nde yer alan şelale uluslararası bir üne sahip.

Özellikle yaz aylarında yerli turistin yanında çok sayıda yabancı turisti de ağırlıyor. Şelaleyi bu kadar popüler kılan etmen ise yakınlarında bulunan ılıcalar. Ziyaretçiler trekking parkurlarında doğayla iç içe bir yürüyüşten sonra ılıcalarda yüzerek tüm yılın stresinden kurtuluyor.

Şelale bölgesine özel aracınızla girmek için 10 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor ancak içerde 30 TL ve üzeri harcama yaptığınız takdirde 10 TL geri veriliyor.

Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nebiler Şelalesi’ne ulaşabilmek için İzmir otogarından saat başı kalkan Dikili otobüslerini kullanabilirsiniz.

Bozdağ Kayak Merkezi

İzmir her ne kadar sıcak bir çehreye sahip olsa da bir günde dört mevsimin yaşanabildiği şehirlerden aslında.

Bazı dönemlerde Bozdağ’da kayak yaptıktan sonra sahile inip yüzmeniz mümkün.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’da enfes bir kış tatili sizi bekliyor. Kış aylarında en az 1 metre olan kar kalınlığından ötürü Bozdağ’a ulaşım biraz zor olsa da tatilinizi yaparken bu zorlukları çok çabuk unutacaksınız.

Ayrıca Bozdağ’ın eteklerinde bulunan Kırkoluk çeşmesinden o nefis suyun tadına bakabilir, etrafta kurulan pazarda doğal tereyağı, bal vb. birçok ürünü alma şansı yakalayabilirsiniz.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’a ulaşmak için İzmir’den kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir’e 110 km uzaklığındaki Bozdağ Kayak Merkezi’ne özel aracınızla da ulaşmanız mümkün.

Gölcük Yaylası

 

Sakin ve adeta gizli bir cennet olan Gölcük Ödemiş ilçesinde bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği de yapmış olan bu topraklar İzmir’in en güzel manzaralarından bir demeti de size vermeyi vadediyor.

Her mevsim ayrı bir renge ve güzelliğe bürünen Gölcük Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Yaylaya yolunuz düşerse alabalığını da mutlaka tadın.

Gölcük’e ulaşmak için İzmir merkezden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir dışında bir yerden geliyorsanız Ödemiş ilçesine gelip buradan Gölcük’e geçebilirsiniz.

Karaburun Yarımadası

Kadim yerleşim yerlerinden olan yarımada ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini günümüze kadar koruyabilmiş.

Tarih ve doğanın sükûnet ve dinginlikle harmanlandığı Karaburun’da güzel ve sakin bir tatil geçirebilirsiniz.

Karaburun ile İzmir arası yaklaşık 114 kilometre. Karaburun’a özel aracınızla gidiyorsanız Çeşme otoyolundan Karaburun’a dönmeniz gerekiyor. Otobüs ile gitmek isterseniz Üçkuyular otogarından Karaburun’a giden araçları kullanabilirsiniz.

İzmir Kuş Cenneti

205 kuşun yaşadığı doğal park Çiğli’de bulunuyor. Parkta yoğun olarak flamingo ve tepeli pelikanlar göze çarpıyor.

Göç mevsimlerinde de 50.000 kuşun ziyaret ettiği 8 bin hektarlık doğal park doğaseverler için bulunmaz mekanlardan. Göç zamanlarında Kuş Cenneti’ni ziyaret ederseniz yanınıza fotoğraf makinenizi almayı unutmayın. Zira bu kadar farklı türdeki kuşu başka yerde fotoğraflama şansınız pek bulunmuyor.

İzmir Kuş Cenneti’ne özel aracınızla ulaşmak için Karşıyaka sahilinden Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ne doğru ilerleyip sanayinin yanından tabelaların olduğu yöne dönmeniz gerekiyor. Toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz de İzmir’den kalkan 751 numaralı ESHOT’u kullanabilirsiniz.

Homeros Vadisi

 

İzmir Belediyesi’nin çalışmalarının bir sonucu olan Homeros Vadisi içerisinde yapay göller, yürüyüş ve piknik alanları barındırıyor.

İzmirlilerin hafta sonu kaçamağı mekanlarından olan Homeros Vadisi’ne yolunuz düşerse burada bulunan Homeros Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Bornova ilçesine 9 km uzaklığında olan Homeros Vadisi’ne ulaşabilmek için özel aracınızı kullanabilirsiniz. Bunun yanında şehir içi araçlarından da Homeros Vadisi’ne gidenler mevcut.

Karagöl

Karşıyaka’ya yarım saat uzaklıkta olan Karagöl gizli kalmış bir cennet adeta. Orman içerisinde yer alan Karagöl doğal güzelliğiyle misafirlerini adeta büyülüyor.

Hafta sonu piknikleri için ilk sırada yer alan mekân haftanın tüm stresini unutturacak cinsten.

Bunun yanında orman içerisinde kamp yapma imkân sunan Karagöl’e giriş araçlar için 22 TL, yayalar içinse 7,50 TL. İzmir’in Menemen ilçesinden giden toplu taşıma araçlarıyla Karagöl’e ulaşmanız mümkün.

Foça Plajı

 

Yemyeşil dağlar ile berrak deniz arasında upuzun altın renkli bir kumsala sahip Foça Plajı İzmir’in denize girilebilecek en güzel plajlarından.

Foça Plajı’nda kulaç atmak yaz aylarında yapılabilecek en keyifli aktivitelerden. Sakin ve keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız Foça Plajı tam size göre.

Aradığınız her şeyi bulma imkanınızın olduğu Foça Plajı’nı gezi rehberinize mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Foça Plajı’na ulaşabilmek için öncelikle İzmir otogarına ulaşmanız gerekiyor. Buradan Foça’ya çok sık otobüs seferleri mevcut.

Çeşme Yarımadası

İzmir’in en gözde tatil mekânı olan Çeşme her yıl yaz aylarında ünlüler ve tatilcilerin akınına uğruyor. İzmir Yazlık İlçeleri yazımızda da Çeşme’den bahsetmiştik.

Berrak denizi, koyları, plajları, su sporları, Alaçatı’nın renkli evleri ve da sokaklarıyla Çeşme ömür uzatan yerlerden.

Bembeyaz bir kumsala sahip olan Ilıca Plajı Çeşme’nin en güzel plajlarından. Ilıca Plajından batan güneşi izlemek ise başlı başlına bir zevk.

Fakat İzmir’in Çeşme’si Çeşme’nin de Alaçatı’sı ünlü. Alaçatı sokaklarında yürürken kendinizi farklı bir zaman diliminde hissetmeniz olası. Renkli evleri, dar sokakları ve her daim duyduğunuz deniz kokusu ile Alaçatı bir masal ülkesi gibi. Yolunuz Alaçatı’ya düşerse meşhur damla sakızlı muhallebisini mutlaka tadın.

İzmir’e 86 km uzaklığındaki Çeşme’ye otobanı kullanarak ulaşabilirsiniz. İzmir’den de özellikle ya aylarında Çeşme’ye çok sık sefer düzenleyen otobüsler mevcut. Çeşme Gezi Rehberiyazımızdan ilçe ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Urla

İzmir’in uysal çocuğu olan Urla son yıllarda Çeşme’nin kalabalığının gittikçe artmasıyla sakin bir tatil isteyenlerin ilk adresi haline geldi.

Üzüm bağları, eski medeniyetlerin izleri, denizi, kumsalları, enginarı ile Urla keyifli gezintilerin yapılabileceği, İzmir’e sadece 38 kilometre uzaklığında bir ilçe.

Bunların yanında Urla köyleri ile de oldukça ünlü. Balıklıova, Barbaros, Özbek, Bademler Urla’nın en bilindik köylerinden.

Tipik bir balıkçı köyü siluetindeki Özbek Köyü mutlaka uğranılması gereken yerlerin başında geliyor. Bademler Köyü ise bünyesinde kendine ait bir tiyatro barındıran ilk köy olma özelliğine sahip.

Urla’ya mayıs ayında yolunuz düşerse Enginar Festivali’nde başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz enginarı, boyozu tatma fırsatı yakalayabilirsiniz.

İzmir’den Urla’ya ulaşabilmek için Fahri Altay Metro Durağı’ndan kalkan 725 numaralı ESHOT’u kullanabilirsiniz.

Seferihisar

Tarihteki 12 İyon biri olan Seferihisar İzmir’e yaklaşık 47 kilometre uzaklığında. Ayrıca Türkiye’nin ilk “cittaslow” şehri yani sakin şehir olma unvanı da Seferihisar’ın. Seferihisar bu bakımdan sakinlik arayan tatilcilerin uğrak yeri.

Seferihisar’ın en popüler yerlerinden olan Sığacık bir balıkçı köyü. Geçmişte balıkçılar için bir sığınak niteliğinde olan köye bu sebepten Sığacık adı verilmiş.

Seferihisar sahilinde harika bir günbatımı manzarası sizleri bekliyor. Limanı çepeçevre saran kale içerisindeki köyün dar sokakları ve şahsına münhasır mimarisi mutlaka ziyarete değer.

Sığacık’ta yer alan Sığacık Kalesi Kanuni’nin emri üzerine yaptırılmış. Ayrıca Teos Antik Kenti ve Dionysos Tapınağı’nı da Sığacık’tan kalkan dolmuş seferlerini kullanarak ziyaret edebilirsiniz. Seferihisar’a gitmişken Seferihisar gözlemesini yemeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

İzmir’den Seferihisar’a otogardan kalkan otobüslerle, 730 numaralı ESHOT’u kullanarak ya da İZBAN’la Cumaovası istasyonuna ulaşıp buradan 829 numaralı Seferihisar aktarma otobüsüyle ulaşabilirsiniz.

Tire

Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olan Tire geçmişte oldukça önemli bir konuma sahipmiş. İlçede birçok tarihi yapı mevcut. Yavukluoğlu Külliyesi mimarisindeki akustik sistemle ülkemizdeki sayılı yapılardan.

Tarihi Alipaşa Hanı ise bugün hala kullanılıyor. Bunun yanında Tire urganı ve keçesiyle de oldukça ünlü. Tarihi çarşılarda bu zanaatların son ustaları her sabah dükkanlarını aynı şevkle açıyor.

Tire’ye yolunuz düşerse Derekahve’ye de mutlaka uğrayın. Burada altı kilise üstü cami olan bir yapı ve nefis bir doğa sizleri bekliyor olacak.

Ayrıca meşhur Tire köftesini de mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Tire İzmir’e yaklaşık 90 km. İzmir otogarından kalkan Tire otobüsleri ve Basmane Garı’ndan kalkan tren seferleriyle Tire’ye ulaşmanız mümkün. 

İzmir Plajları ve Koyları Bodrum Koyu

Karaburun’un o güzel denizinin buluştuğu Bodrum Koyu, son zamanlarda özellikle su sporları için sıklıkla tercih ediliyor.

Burada bulunan Bodrum Plajı’na giriş ücretsiz ama şezlong ve şemsiye için cüzi bir ödeme yapmanız gerekebilir.

İzmir şehir merkezinden Bodrum Koyu’na ulaşım için İzmir-Çeşme Otoyolu’nu kullanarak Karaburun Yolu rotasında devam edince Mordoğan’daki Balıklı Ova Caddesi’nden sola döndüğünüzde koya ulaşabilirsiniz.

Sazlıca Koyu

Foça’da yer alan bu güzel koy, adeta denize nazır kamp yapmayı sevenler için yaratılmış gibi.

Burada kamp yapmayı düşünürseniz kişi başı kamp ücreti 25 TL. Yeni Foça-Eski Foça Yolu’nun 7. kilometresinde bulunan Sazlıca Koyu’nun Plajı’na gittiğinizde 20 TL ödeme yaptığınızda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Konak’tan şahsi aracınızla Sazlıca’ya gitmek için D550 üzerinden Hacıveli Mahallesi’ne ilerledikten sonra Adnan Menderes Caddesi’ne doğru dönüp Oruç Reis Caddesi’ne varabilirsiniz.

Bademli Koyu ve Fame Beach

Dikili tanrı tarafından kutsanmış bir güzelliğe sahip ve Bademli Koyu da bunu kanıtlar cinsten.

Denizinin temizliğiyle size cenneti anımsatan bu koyda tatil yapmak isterseniz burada bulunan Fame Beach’e bir uğrayabilirsiniz.

Bu enfes güzelliğin tadını çıkarmanız için ödemeniz gereken giriş ücreti ise kişi başı 20 TL. Üstelik locaları, gölgelik alanları da mevcut olan bu plajda şezlong ve şemsiye için ekstra ücret alınmıyor.

Eğer huzurlu bir ambiyansa sahip bu koya gelmek isterseniz Halide Edip Adıvar Caddesi’ne kadar ilerleyip D550 üzerinden Çandarlı Dikili Yolu’na geldikten sonra Bademli Yolu’na devam edebilirsiniz.

Ilıca Plajı

Ilıca şifalı, sıcak su kaynaklarının bulunduğu bir alanda olması açısından oldukça popüler bir plaj.

Upuzun Ilıca Plajı’nın incecik kumları tatilcileri mest etmeyi her defasında başarıyor. Bu güzel sahile vuran ve mavinin en güzel tonlarını Ilıca severlerle buluşturan plaja girmek isteyenlerin şemsiye ve şezlong için toplamda 100 TL ödemesi gerekiyor. Soyunma kabinlerini ücretsiz olarak misafirlerine açan bu plajda duşu kullanmak isterseniz 3 TL ve tuvaleti içinse 2 TL ödemeniz gerekiyor.

Çeşme’de bulunan Ilıca Plajı’na Adnan Menderes Havalimanı’ndan HAVAŞ otobüsleriyle Çeşme’ye geçtikten sonra taksiye binebilirsiniz. Konak’tan ulaşım içinse İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden Alaçatı Mahallesi’ne doğru ilerleyip D300’den çıkıp Celal Bayar Mahallesi’ne geçerek ulaşabilirsiniz.

Altınköy Koyu

Oldukça soğuk olan suyuyla bilinen Altınköy Koyu, Urla’da bulunuyor. Bu koyun plajını kullanmak isterseniz girişler Altınköy Çiftlik Evleri’nden yapılıyor.

Herhangi bir ücret ödemeden keyfinizce vakit geçirebileceğiniz bu plaj, içinde pek çok ihtiyacın karşılanabileceği bir tesise de ev sahipliği yaptığından özellikle çocuklu aileler için çok uygun.

İzmir şehir merkezinden özel aracınızla bu hoş plaja gelmek isterseniz İzmir Çeşme Otoyolu üzerinden İçmeler Mahallesi yönüne ilerleyip Altınköy Küme rotasında devam edebilirsiniz.

Deliklikoy

İzmir’in güzeller güzeli Alaçatı’sının bir o kadar güzel koyu olan Deliklikoy, nevi şahsına münhasır bir kaya yapısına sahip ve bu özelliğiyle görenleri büyülüyor.

Daha çok kamp ve piknik yapmayı sevenlerin tercihi olan bu koyda ne şezlong ne şemsiye ne tuvalet ne de bir kafe bulunuyor. Bu yüzden karavan kamp için gelenler dışında genellikle gençler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yer haline gelmiş.

Burayı da İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden Alaçatı’ya ulaşarak ziyaret etmeniz mümkün.

Aya Yorgi Koyu

Çeşme’de en çok tercih edilen koylardan biri olan Aya Yorgi, yazları neredeyse hiç uyumuyor.

Büyüleyici güzelliğe sahip suları yetmezmiş gibi çeşitli konserlere ev sahipliği de yapıyor olması Aya Yorgi’nin cazibesini katbekat artırıyor.

Eğer buradaki plajlardan birini tercih edecekseniz giriş ücretleri ortalama 40 TL ile 60 TL arasında değişiyor. Her birinde bu ücretlere şemsiye, şezlong ve yer minderleri dahil oluyor.

Eğer plaj eğlencelerinden çok hoşlanıyorsanız yazları oldukça kalabalık olan bu plajlar için vakit kaybetmeden rezervasyon yaptırmalısınız.

Ulaşım için özel aracınızı tercih edecekseniz İzmir-Çeşme Otoyolu’nu takip ederek 3118. Sokak’a girin. Daha sonra Aya Yorgi Koyu’na ulaşabilmek adına 3145. Sokak’a sapmanız gerekiyor.

Çandarlı Halk Plajı

İri taneli kuma sahip Çandarlı Halk Plajı’na girerken herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ancak şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ufak bir ödeme yapmanız gerekebilir.

Çandarlı Kalesi’nin önünde ve arkasında yer alan bu halk plajlarına ulaşmak için İZBAN ile Aliağa’ya geçerek burada bulunan aktarma merkezinden 837 numaralı otobüse binebilirsiniz.

Yeni Foça Halk Plajı

İki sene önce yenileme gören Yeni Foça Halk Plajı, şezlong ve şemsiye hizmeti vermesinin yanı sıra sahil boyunca işletilen pek çok kafe ve restorana da sahip.

Ücretsiz olarak girilebilse de diğer hizmetleri alabilmek için biraz harcama yapmanız gerekecek.

İZBAN’ın Biçerova istasyonunda inerseniz buradan 745 numaralı otobüs sizi Yeni Foça Halk Plajı’na kadar götürecek.

Eski Foça Halk Plajı

Girişi ücretsiz olan Eski Foça Halk plajı, o kadar şirin ve sakin bir yer ki müptelası olacaksınız.

Günübirlik tatiller için çok müsait olan Eski Foça Halk Plajı’na İZBAN ile Hatundere’ye ulaştıktan sonra 744 numaralı otobüse binerek gelebilirsiniz.

Aliağa Polis Plajı

Aliağa Polis Plajı, oradaki halk plajına göre hem daha temiz hem de daha az kalabalık olduğu için sıklıkla tercih ediliyor.

Buraya girerken 8 TL ödeniyor ve eğer istemezseniz şemsiye ile şezlong almayabiliyorsunuz. Üstelik burada engelli, gazi veya şehit yakını olma gibi durumdan mustarip olanlardan ücret alınmıyor. Aliağa Polis Plajı’nda bir şemsiyeyi iki şezlong paylaşıyor. Eğer kiralamak isterseniz toplam ücreti 8 TL yapıyor.

Bu plaja gelirken toplu taşımayı kullanacaksanız eğer İZBAN ile Aliağa’ya ulaştıktan sonra dolmuşlara binmeniz gerekiyor.

Akvaryum Plajı

Karaburun Belediyesi’nin işlettiği bu plaja yoğun ilgi olduğundan özellikle hafta sonu burada tatil planlayanların biraz erken davranması gerekiyor.

Usta bir ressamın tablosunu andıran deniziyle tatilcilere ücretsiz açılan Akvaryum Plajı, İncirlikoy adıyla da geçiyor. Şezlong ve şemsiye almak için 10 TL ödemeniz yeterli olacaktır.

Menderes Gümüldür Yolu üzerinden Sahil Yolu Sokak’ta bulunan Akvaryum Plajı’na ulaşabilirsiniz.

Çeşmealtı Mavi Plaj

Urla’nın Çeşmealtı Mavi Plaj, tertemiz sularıyla hizmet veren bir halk plajı aslında. Bu çevrede pek çok tesis de bulunduğu için aileler tatilleri için sıklıkla bu plaja geliyor.

Girişi ücretsiz olan Çeşmealtı Mavi Plaj’a Urla’dan 738 numaralı otobüsle ulaşmak mümkün. Dilerseniz Fahrettin Altay’daki semt garajından dolmuşa da binebilirsiniz. Yazın hafta sonları oldukça kalabalık olduğu için hafta içini veya sabahın erken saatlerini tercih etmeye çalışabilirsiniz.

Yassıcaada Halk Plajı

Sadece sezonluk ulaşım sağlanabilen Yassıcaada’nın halk plajına Konak, Karşıyaka ve Üçkuyular’dan kalkan vapurlarla ulaşılabiliyor.

Yassıcaada vapur ücretleri ise 22 TL.

Adaya yanaşırken piknik masalarını ve sahilin iyi yerlerini kapmak için vapurda izdiham oluşabiliyor. Bu yüzden olası kazalardan korunmak için dikkat etmenizde fayda var. Bu izdihamın sebebi ise hiçbir hizmetten ücret alınmaması.

Buraya piknik sepetinizle gelirseniz deniz sefanızı da şenliğe çevirebilirsiniz.

Teos Ormancı Kampı

Tatil köyü olarak da anılan Teos Ormancı Kampı, içinde pek çok restoran, kafe gibi işletmeleri barındırıyor.

Eğer burada tesisi kullanıyorsanız plajını ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Eğer bu tesisten yararlanmıyorsanız o zaman şezlong ve şemsiye 30 TL’ye kiralanabiliyor.

Seferihisar’da bulunan bu tatil köyüne aracınızla İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden İzmir-Seferihisar Yolu’na geçerek gidebilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.