Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayıp Roman raflarda yerini aldı

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2019 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2019 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Kayıp Roman raflarda yerini aldı

Kayıp Roman ismiyle çıkarttığı kitap,  birçok önemli başarıya imza atılmış bir hayat. Yazar ve Oyuncu Salih Coşkun, bize gerek çıkarttığı kitabıyla ilgili başarı serüvenini, gerekse hayata geçirdiği projelerini anlattı.   

Breaking News; Bize kendinizden ve çıkartmış olduğunuz kitaptan bahseder misiniz?

Salih Coşkun;Ben, 1976 İstanbul Doğumluyum. 1993 yılında Kabataş Erkek Lisesini, 1998 yılında İTÜ Elektrik mühendisliği, 2001 yılında Marmara Radyo TV Sinema (yüksek lisans) bölümlerini bitirdim. 1996-2003 yılları arasında amatör ve profesyonel tiyatro oyunculuğu, yönetmenliği ve yazarlığı yaptım. 2001'de kendi yazdığım “Kutsal Oyun” çeşitli tiyatro festivallerinde sahnelendi. 2006 yılında, daha önce tiyatroda yönetmenliğini yaptığım, Git Gel Dolap oyununun, uyarlama senaryosunu yazdım. Film, Yıldız Üniversitesi festivalinde gösterildi. 1997-2003 yılları arasında televizyon dizileri “Reyting Hamdi” ve  “Ayrılsak da Beraberiz” in yazar kadrolarında yer alarak mesleğimde ilerlemeyi sürdürdüm. 2009 yılında ilçe belediyelerinde çevre bilincini aşılamak amacıyla Görünmez Adam isimli çocuk oyununu hayata geçirdim. 2010 yılında Lig Tv 3 için farklı skeçler yazdım. 2010-2013 yılları arasında Edutainment şirketi için eğitsel drama oyunları, 2014 yılında ise sektörel dergi Mechanic için yazdığım makalelerim yayınlandı. 2016 yılında kendisinin imtiyaz sahibi olduğum sektörel dergi Electrica’yı çıkardık. 2018 yılında yazdığım “Yedi” isimli tiyatro oyunu, 2019 sonbaharında PoPuP tiyatro adına sahneye çıkmaya başladı. 2019-2020 sezonu boyunca seyirciyle buluşmaktadır. 2017-2019 yılları arasında yazmış olduğum Kayıp Roman isimli kurgu kitabı ise edebiyatist yayınlarından çıktı. 416 sayfalık romanda 1990-2003 yılları arasında bir çocuğun, İstanbul’un ve dünyanın dönüşümünü popüler kültür etmenleri arka planında anlatmaktadır.

Breaking News; Her şeyin sosyal medya olduğu ve dijital bir dönemde siz kitap çıkartarak okuma alışkanlığını raflara kaldırılmamasını sağlayanlardansınız? Zor bir süreç mi kitap çıkartmak?

"ÖLENE KADAR YAZACAĞIM"

Salih Coşkun;Kitap yazmak çok keyifli bir süreç. Steinbeck'in dediği gibi "yazmak mutluluktur". Hiçbir şey için olmasa bile, bireysel mutluluğum ve ruhumu beslemek için yazıyorum. Ölene kadar da yazacağım. Kitap basmak ve farkındalık yaratmak ise bir süreç. bu konuda doğru insanlarla, doğru temaslar kurmak çok önemli. Sosyal medya evet çok güçlü. Dijital çağdayız evet. Ama bunun avantajları da dezavantajları da beraberinde geliyor. İnsan ürününü, çalışmalarını aktaracak çok fazla zemine hızlıca ulaşabiliyor. Ama bu kadar yoğun ve hızlı bir ortamda kaybolup gitme riski de beraberinde geliyor. Kaybolmamak için doğru kişiler, doğru temaslar önemli.

Breaking News;Birçok yazarın çıkarttığı kitaplar dizi haline geliyor? Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca sizinde kitaplarınızın senaryolaşmasını istermisiniz?

Salih Coşkun; Roman sanatının sinema ya da dizi olması biraz sıkıntılı bir durum. Hiçbir romanın başarılı bir sinema ya da dizisine denk gelmedim. Zira kimyaları çok ters. Çünkü roman iç ses, sinema ya da dizi dış ses olarak yansıma yapar. Romanda hikayeyi anlatırken, okurun hayal gücüne yaslanırsınız. Film yaparken hayal gücünü frenlersiniz. 

Ama filmlerin ve dizilerin çok önemli bir işlevleri var. Sözkonusu edebi eserin, kitleler üzerinde farkındalık yaratmasını sağlıyor bu çalışmalar. Çünkü popüler kültür önemli bir etmen ve sinema/diziler bu etmenin harcı. O yüzden yok sayamayız. Romanımın senaryolaşması sözkonusu olacaksa, o formata getirilmesi aşamasında bir şekilde yer almak isterim kesinlikle. o ruha büründürülemez diye birşey yok.

Breaking News; Diğer kitaplardan sizlerin kitabınızı ayıran en büyük özellikler nelerdir?

Salih Coşkun; Roman sanatını ustalardan öğrenmeye çabalıyorum. Marcel Proust, Charles Dickens, D H Lawrence, John Steinbeck, j Paul Sartre, Paul Auster, Orhan Pamuk, Mina Urgan, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi ustaları okudukça yazasım, onlar gibi olasım geliyor. Ama benim romanımı farklı kılan ne diye sordunuz? Ben İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünden sonra Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptım. Ne yaparsam yapayım, (Tiyatro grubumuz var ve orada oynanan oyunları da ben yazıyorum) bu iki okulun tedrisatı izlerini gösteriyor. Mühendislik ve sinema oyunlarımda ve romanlarımda belli bir etkiye sahip.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.