Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KTÜ'lü profesöre depremle ilişik kontrolleri TÜBA ödülü getirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesinde kısaca 15 senedir bina sağlığı için çalışma fail Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, kalburüstü muayeneleri nedeniyle Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ödülüne müstahak görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2021 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2021 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
KTÜ'lü profesöre depremle ilişik kontrolleri TÜBA ödülü getirdi
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altunışık, TÜBA'nın bilgelik insanlarını teşvik, takdirname ve mükâfatlandırma misyonu kapsamında değme sene verilen, Türkiye'nin en prestijli ödüllerinden bir tanesi bulunan TÜBA-GEBİP ödülüne mühendislik bilimleri kategorisinde seçildi.

Prof. Dr. Altunışık, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, tahminî 15 senedir Türkiye'deki yapıları depreme hazırlama, çatı sağlıklarını strateji ve depremlerden sonradan strüktürel hasarları çabuk belirleme ika üstünde çalıştıklarını söyledi.

Doktorların, hastalarının sağlıklarını makul aralıklarla izlediği derece kendilerinin de yapıların sağlığını izlediklerine ayraç fail Altunışık, yaşanabilecek rastgele ortak depremde yıkılacak binaları önceleri belirleme etme, depreme istihzar ve sonrasında da çabuk müdahalede bulunma derece türlü planlar geliştirdiklerini aktardı.

Altunışık, çalışmalara tahminî 15 sene evvela TÜBİTAK projesi kapsamında diyar dışından takdirname sistemi satın alınarak başlandığına dikkati çekerek, "Yıllar içre bu doğrultuda planlar geliştirildi. Sonrasında ekibimizle birlikte, bu sistemlerin ülkemize yerlileşme ve millileşme hamlesi altında kazandırılması gerektiğine değişmeyen verdik. Çalışmalarımızı bu yöne çevirdik." dedi.

Milli ve domestik imkanlarla toy planlar imar etmek düşüncesince 2018'de Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarını kurduklarını dile getiren Altunışık, laboratuvarda 
Prof. Dr. Süleyman Adanur, Doç. Dr. Murat Günaydın, araştırı görevlileri Fatih Yesevi Okur, Ali Fuat Genç, Yunus Emrahan Akbulut, Fezayil Sunca, 
Esin Ertürk, Olguhan Şevket Karahasan, Ali Kaya, Mustafa Öztürk, yapım efdal mühendisleri Ebru Kalkan Okur, Sara Mostofı, yapım mühendisleri Mehmet Can Yıldırım, Burak Taş, Mustafa Yılmaz, Mehveş Meral ve Algıhan Kaşif Karahasan'dan oluşan ekibin bilimsel niteliği bulunan çalışma yaptığını tabir etti.

Altunışık, Türkiye'de bu bölgede etkin en kapasiteli takım olduklarının üste hayattaki en serbest takımlar ortada da arazi aldıklarının altını çizdi.

KTÜ Rektörlüğü, TÜBİTAK ve sanayicilerin de desteğiyle şu anki kıymeti 6 milyon liralık bulunan tahminî 400 metrekare bölgeye kurulan laboratuvarda, ülkedeki üniversitelerde mevcut en kapasiteli efdal susama sınav fırınının arazi aldığını tamlayan Altunışık, 6 metreküp hacme eş fırının 11000 dereceye ulaşabildiğini söyledi.

Altunışık, domestik ortak şirket kabilinden yapım edilen ve 2g'ye derece çıkabilen deprem ivme kayıtlarının uygulanabildiği deprem sarsma masasına da eş olduklarını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Deprem sarsma masası, yurdumuzdaki en kapasiteliler ortada civar dü tam bulunan ve asıl deprem kayıtlarını uygulayabildiğimiz ortak cihaz. Bu maşa ile beraberce rastgele ortak mühendislik yapısının deprem çabucak ne tutum sergilediğini baş döndürücü şen ortak halde görebiliyoruz. Böylece rastgele ortak materyal ve sırtçı düzene eş yapılar ve mefruşat derece etraflı problemlere ışık tutmaya ve depremlerde olabilecek hasarları bertaraf etmek düşüncesince değişik ihya şekillerinin irdelenmesi üstünde çalışıyoruz. Deprem sarsma masasından elde ettiğimiz verileri, öz ürettiğimiz domestik yazılımlarla da işleyerek dü mevzuyu birbiriyle koşut duruma getirmeye çalışıyoruz."

Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarında yaşama geçirdikleri projelerden birinin de zamanı yapıların deprem güvenlikleri kendisince bulunduğunu tabir fail Altunışık, Türkiye'de laboratuvar zarfında yapılmış en iri zamanı köprülerden birtanesini düz yazı ettikleri projenin TÜBA kabilinden desteklendiğini anımsattı.

Altunışık, plan kapsamında başkaca zamanı minare ve kubbeli cami örneğinin de üretileceğini, bu yapıların deprem davranışlarının incelenerek, anadan görme ve yenilikçi onarım, ihya infaz etkinliklerinin değerlendirilmesinin hedeflendiği aktardı.

"İki sene evvela çatı sağlığı strateji yazılımını ülkemize kazandırdık"

Altunışık, incelemelerin en ehemmiyetli parçasının yazılım bulunduğunu vurgulayarak, eskiden zamanlarda yazılımların Danimarka, Belçika, Almanya, İngiltere ve Fransa derece ülkelerden efdal maliyetlerle satın alındığını belirtti.

TÜBİTAK'ın yazılım ihya dair TEYDEB 1512 projesi kapsamında menfaatlerini görevlendirdiğini dile getiren Altunışık, şu değerlendirmede bulundu:

"İki sene evvela çatı sağlığı strateji yazılımını ülkemize kazandırdık. Bu yazılım ile beraberce yapılarımızın makul bölgelerine yerleştirdiğimiz kırılan ivme ölçerlerden mevrut ve şu an bizim hissedemediğimiz kurda ıvır zıvır bulunan ihtizaz verilerini alıyoruz. Titreşim verileri, derç ünitesinde birleşiyor ve bunları yapım mühendisliği alanındaki birtakım hususi yöntemlerle işledikten sonradan yapımızın sağlığını tabir fail verileri elde ediyoruz. Bir nevi binanın önsezi grafiğini oluşturuyoruz."

Altunışık, yazılım yardımıyla deprem öncesi, deprem hatıra ve depremden sonradan binanın ne tutum sergilediğinin baş döndürücü kesin ortak halde görüldüğünü ve binanın sağlığında aksaklık olup olmadığının haydi haydi belirlenebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu an bu yazılımı yurdumuzdaki nice mühendislik yapısına kuruyoruz. Amacımız diyar dışından satın tahsil edilen bu hizmetlerin bundan sonradan memleketimiz kabilinden sağlanıyor bulunduğunu göstermek. Çok ehemmiyetli barajlar, havaalanları, köprüler, efdal yapılar ve zamanı yapılar üstünde takdirname sistemlerinin kurulması ve yapıların izlenmesi üstünde de birtakım girişimlerimiz var."

Bu çeşit yazılımlar baş döndürücü fiyatlı bulunduğu düşüncesince akademisyenlerin gerçekleştirme ika noktasında başağrısı yaşadığını aktaran Altunışık, "Artık kılıç bu yazılımları ülkemize kazandırdık. Yurt dışına, bambaşka devletlerin sattığının 20'de 1 fiyatına, yurdumuzdaki akademisyenlerin kullanımına ise baş döndürücü henüz havadan halde sunuyoruz. Şu anda yurdumuzdaki nice darülfünun de yazılımlarımızı kullanıyor ve ilgileniyor." diyerek konuştu.

Altunışık, deprem sarsma masası ve efdal susama sınav fırınını birtakım planlar düşüncesince eşleştirdiklerine ayraç ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Her dü aleti da alırken emek harcamaları öz içre olacak halde değerlendirmiştik. Daha sonradan inceledik ki depremlerden sonradan yangınların oluş riski baş döndürücü fazla. Depremden sonradan yangına verilen artan yapıların ne seviyeden sonradan yıkılması yada güçlendirilmesi gerektiği dair idman neredeyse bu dü aleti birbiriyle eşleştirdik. evvel yapılarımızı depreme verilen bırakıyoruz henüz sonradan tutkun fırını içine sokup değişik sürelerde, değişik sıcaklıklarda tutuyoruz. Bu çalışmaların beraberce kombinasyonunu üretip devletimizde de bu mevzuda civar bulunan verileri ortaya koymaya çabalıyoruz."

"Ülkemize misyon vermeye uğraşıyoruz"

Bilimsel, ayrımsız sürede da uygulamaya dönük, ülkeye ulama sağlayacak icraat yaptıklarını vurgulayan Altunışık, "Depremlerde yaşanabilecek dirilik kayıplarını en uzuv indirebilmek düşüncesince bu cihazlarla beraberce laboratuvarlarda elde ettiğimiz kuramsal detayları esasen uygulamaya dökmeye çalışıyoruz. Bu mevzuda türlü bakanlıklarla yürüttüğümüz çalışmalarımız da var." ifadesini kullandı.

TÜBA'nın bilimsel niteliği bulunan hayat süresince meydana getirilen emek harcamaları değerlendirerek ödül verdiğini tamlayan Altunışık, "Laboratuvardaki çalışmalarımızın geneli, özelde de zamanı yapıların deprem güvenliklerine bağlı projemizle ödüle müstahak görüldük. Ekibimizle beraberce amacımız, KTÜ'yü çatı sağlığı strateji dalında hayattaki en pop üniversitelerden bir tanesi biçimine getirmek." dedi.

Altunışık, laboratuvarın kurulmasına dayanak sağlayan eskiden Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal'a, laboratuvarın henüz da geliştirilmesi düşüncesince desteklerini sürdüren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'ya ve maada kurumların yetkililerine teşekkürname etti.

Bu çeşit destekleri aldıktan sonradan takım kendisine kendilerine hoppadak çalışmanın düştüğünü dile getiren Altunışık, ülkeye misyon vermeye uğraştıklarını laflarına ekledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.