Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM Başkanı Şentop: Hepimizin birlikte hedefte birleşmesi lazım

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Farklı görüşlerimiz, aramızda ihtilaflar, tartışmalar olabilir. Ama herkesin ortak hedefte birleşmesi lazım." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
TBMM Başkanı Şentop: Hepimizin birlikte hedefte birleşmesi lazım
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ortak gazetede, "Meclis Başkanı, hükümet sisteminin reislik sistemi bulunduğunu itiraf etti" değerlendirmesi yapıldığını anımsatarak, "16 Nisan 2017'den buyana Türkiye'de hükümet sistemi, reislik sistemi. Bunu bilmeyen ve bunu ego itiraf ettiğim devir öğrenen ortak bireyin bu denli iri ortak bilgelik fukaralığı ile ortak şeyler yazıyor olabilmesi iri ortak atılganlık ve ataklık talip ortak şey. Ama maatteessüf Türkiye'de herhangi ortak malın müşterisi var." dedi.

Şentop, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi kabilinden TBMM'de planlı "1921 Anayasası'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı" sempozyumunun açım konuşmasını yaptı.

Türkiye'de 16 Nisan 2017'de plebisit ile bildirme edilen acemi hükümet sistemi bulunduğuna ayraç fail Şentop, bu bağlamda planlı tartışmalarda nice bel kemiği kavramın, birbirine karıştırıldığını gördüklerini söyledi. Şentop, bunlarla ilgilendiren göz boncuğu bilinçlilik okumamış, göz boncuğu bilinçlilik bilmeyen nice bireyin bu mevzularda konuştuğunu, yazdığını gördüklerini anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Kuvvetler ayrılığı doğrusu teşri ve icra erklerinin birbirinden ayrılmış olduğu ortak sistem. Bu sistemde, kuvvetlerin sert, sert biçimde ayrılması kararı reislik sistemi dediğimiz ortak hükümet sistemi ortaya çıkıyor. Yumuşak değişiklik dediğimiz sistemde ise mebus cümle ortaya çıkıyor. İkisi ortada ortak muhtelit manken adına da nısıf reislik yahut nısıf mebus cümle diyebileceğimiz ortak cümle var. Dolayısıyla bizim bugün 16 Nisan 2017 referandumu ile bildirme ettiğimiz sistem, bu çerçevede kuvvetler ayrılığı ve donanması bağlamında kuvvetler ayrılığını esasi alan, ayrıca sert, sert kuvvetler ayrılığını esasi meydan ortak cümle reislik sistemi. Öncelikle bu dü erkin, teşri ve yürütmenin birbirinden serbest adına kavim iradesine dayanması, dü ayrı seçimle seçilmesi meselesi. Halbuki mebus sistem, okşayıcı kuvvetler ayrılığı sisteminde yegâne seçimle hem teşri hem icra seçiliyor. Daha filhakika teşri seçilmiyor, icra onun içerisinden çıkıyor. Birçok insan burada sistemin doğası gereği olmayan, ağız ağıza siyasal geçerli durum gereği bulunan hususlardan hareketle, ortak nevi kuvvetler donanması sistemi varmış derece istimara ve yaklaşımlarda bulunuyorlar. Siyasi partilerin yapısı, siyasal partiler sistemi bağlamında tartışılabilecek ayrı ortak konudur. O bakımdan bugün Türkiye'de anayasal adına yürürlükte bulunan hükümet sistemi, ortak reislik sistemidir.

#Canlı: TBMM Başkanı Şentop, "1921 Anayasası'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı" sempozyumuna katılıyor https://t.co/GGS16NU1gs

— AA Canlı (@AACanli) January 21, 2021

Çok tuhaf, bu lafı ortak yerde söyledim, ortak gazetede meydana getirilen değerlendirmede, 'Meclis Başkanı hükümet sisteminin reislik sistemi bulunduğunu itiraf etti' diyor. Bunu okuyunca aşırı utandım, kesinlikle itiraf etmişim diye. Aslında 16 Nisan 2017'den buyana Türkiye'de hükümet sistemi, reislik sistemi. Bunu bilmeyen, ego itiraf ettiğim devir öğrenen ortak bireyin bu denli iri ortak bilgelik fukaralığıyla ortak şeyler yazıyor olabilmesi hakikatten iri ortak atılganlık ve ataklık talip ortak şey. Maalesef Türkiye'de herhangi ortak malın müşterisi var. Eski ortak tabir, kelimelerin mazeretli görülmesini isterim; 'topal atın görmez müşterisi olur' derler. Dolayısıyla herhangi ortak lafın, herhangi ortak sözün, herhangi ortak değerlendirmenin 83 milyonluk ülkede az yahut aşırı müşterisi olacaktır. Bir tartışmayı yürüteceksek, kabil her insanın değerlendirmesine, kanaatine, eriştiği neticeye saygımız mevcut ancak bunların akıllıcasına bilgilere dayanması lazım. Farklı fikirlere erbap olabiliriz boydak bilgilerde şayet yanlışlık, çarpıtma mevcut ise ona itiraz etmemiz lazım. Hep bu arada akıllıcasına bilgiyi edinip, ondan sonraları talip o bilgiden bambaşka ortak yorum, ayrımlı ortak versiyon tabii çıkarabilir. Ama bilgide ortak yanlışlık, çarpıtma yahut cahiliyet mevcut ise o devir ona daim bu arada dahil etmemiz gerekir."

"Hepimizin ortak hedefte birleşmesi lazım"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Farklı görüşlerimiz, aramızda ihtilaflar, tartışmalar olabilir. Ama hepimizin ortak hedefte birleşmesi lazım. O da Türkiye'yi müstakil, istiklali birlik içinde ve istikbale çelimli ortak dünya adına taşıyacak ortak kararlılık. Bunda ne siyasal görüşten olursanız olun, ortak uzlaşma içinde olmamız gerekiyor." dedi.

Mustafa Şentop şunları söyledi:

"Bugün 'Bu ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan yönetmesin de ki yönetirse yönetsin' yahut 'Türkiye ekonomik, bambaşka bakımlardan zarara uğrasın, batsın da kavim ihtimal bizlere ortak şeyler verebilir' sanarak gözleyen ortak yezitlik zihniyeti içinde bulunan insanoğlu da var. Ama onlar göz boncuğu devir kazanamamışlardır. Kazanan herhangi ortak devir Türkiye'nin istiklalini ve istikbalini düşünenler olmuştur. Milletimiz de bu kavrayış içerisinde, bu denge içinde akım ediyor."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.