Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk yemeklerini dünyaya tanıtan Gurme

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2020 23:24
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2020 23:24
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Türk yemeklerini dünyaya tanıtan Gurme

Türk yemek kültürünü, gelenek ve göreneklerini uluslararası platformlarda anlatmak ve tanıtmak adına gecesini gündüzüne katan bir İran asıllı gurme. Sosyal medya'da milyonlarca takipçiye ulaşan ve Türk yemeklerine aşık olan Bay Taster ile A'dan Z'ye Türk yemeklerini ve mesleğini konuştuk.
Savaş Uğurlu; Bize kendinizden bahseder misiniz? 

Bay Taster; Merhaba ben Bay Taster. 42 yaşındayım, babam Elektronik üzerine PhD yaparken İngiltere,Manchester’da doğdum. Gerçek ismim Hamid Sepidham ve aslen İranlıyım. Babam Ardabil (İran Azerbaycanı). Kendisi Türkçe konuşabiliyor ve galiba Türkçe öğrenmemek en büyük hatamdı. Evliyim ama henüz çocuğum yok. 50 çalışanın olduğu web dizayn şirketi KASPID’in CEO’suyum. Aynı zamanda Google Sertifikalıyım. Mr.Taster’a 10 yıl önce İran yemekleri eleştirmeni olarak başladım. Bu fikir aklıma Londra’da bir SES(Arama Motoru Stratejileri) konferansında geldi ve sosyal medyanın daha önemli bi hale geldiğini farkettim. 

Savaş Uğurlu; Gurme olmak isteyen insanlara önerileriniz neler?

Bay Taster; 10 yıldır bu işin içindeyim, dışardan gözüktüğü kadar kolay bir iş değil ama eğlenceli bir iş. Gurme olmanın anahtar faktörleri:

& İnsanlara her zaman dürüst ve açık olmalısın, insanlar sana güvenmeyi başladığı zaman bu işte başarılı olmaya başlıyorsun. 

& İkincisi her zaman yediklerinin parasını ödemelisin. Parayı ödemek sana restoranın ya da yemeğin hakkındaki gerçekleri yazmanda yardımcı olur. 

& Bu işte kral içeriktir. Her zaman elimden gelen en iyi içeriği oluşturman lazım. Fotoğraf çekmeyi, video editlemeyi ve oluşturmayı bilmelisin. Eğer çok iyi değilseniz mutlaka video ve fotoğraf konusunda eğitim alın. 

& En iyi yerel yemek yerlerini ve restoranları bulmak hayatidir. Kitlenin neyi sevdiğini hangi yemekleri en çok beğendiğini bilmelisin. 

Ve tabi ki daha birçok şeyide.

Savaş Uğurlu; Gurme aşırı yemek yiyen insana mı denir?

Bay Taster; Hiç değil, dışarıdan böyle gibi gözüküyor olabilir ama gittiğimiz birçok yerdeki yemeği yorumlarımızı yazabilicek kadar yiyiyoruz. Tabi ki ekranda iştahlı bi şekilde yediğimiz için insanlar bizi gerektiğinden fazla yiyiyoruz diye düşünüyorlar ama gerçek aslında o şekilde değil. Şunu da söylemeliyim ki bi gurmenin karakteristiklerinden ve tekniklerinden biri de yemek şeklidir. Eğer yemek çok lezzetliyse gurme, yeme şekliyle insanlarının o yemeği yemesi için dünyayı dolaşmasını sağlayabilir. 

Savaş Uğurlu; Sizin için gurme olmak ne demek? Gurme olmak için bir insan neleri bilmeli?

Bay Taster; İlk baştan beri kendimle ilgili yaptığım en büyük eleştirilerden biri yemek hakkında hiç bişey bilmediğim ve şef olmamam. Bence bana en çok yardım eden şey sosyal medya ve en önemlisi kişisel markalaşma. Benim için başarıyı sağlayan başka bir önemli faktörse yemek ve restoran bulmak için yapılan sıkı çalışma. Benim görüşüme göre iyi bir gurme en iyi içeriği yaratmak için yerleri iyi bir avcı gibi avlamalıdır ve iyi bir vizyona sahip olmalıdır. 

Savaş Uğurlu; Birçok ülkeyi geziyorsunuz, bize en unutmadığınız ve sevdiğiniz yemeğin ve tatlının ne olduğunu söyler misiniz?

Bay Taster; Bence yediğim en lezzetli ve unutamayacağım yemek Ghormet-Sabzi , çünkü anne yemeği her sevgiyle yapılır. Tabi şuanda annemden ayrı olduğum için eşim benim için yapıyor. Ama unutamadığım yemekler İzlanda’da balina eti, Rusya sığır Stroganoff, Gaziantep’deki Türk küşleme kebabı, Arap Mandi, İngiliz balık ve cips, Avusturya Tafelspitz, Tayland’da Padday Thai, İspanya’da Paella, Bologna İtalya’da Bologna Spagetti, Afkanistanda Pulao, Danimarkada sosisli sandviç ve restoranlarla ilgili en güzel anım Eyfel kulesindeki Verne Restoranıdır. 

Savaş Uğurlu; Birçok defa Türkiye’de bulundunuz? Bu ziyaretlerin nasıl başladığını anlatırmısınız?

Bay Taster; 8 yıl önce İstanbula ilk seyahatimde yemek tadımları ve Big Webit Konferansına gelmiştim. Webit, arkadaşım Plamen Russev tarafından her yıl yapılan bir pazarlama konferansı. 

Savaş Uğurlu;  Türk kültürünü, yemeklerini ve tatlılarını biliyosunuz. En çok hangilerini beğeniyosunuz?

Bay Taster; Dürüst olmak gerekirse içinde kuzu eti olan mutfaklara bayılıyorum. Türk mutfağında da İran mutfağında olduğu gibi çok kuzu eti olan yemek var bu yüzden Türk yemeklerini çok seviyorum. En son seyahatimde Trevor James’le(The Food Ranger) birlikte olan biraz daha farklıydı. Bu seyahatimde yemekleriyle ünlü olan şehirlere gittim, Gaziantep gibi. Orada bir sürü lezzetli yemeği tatmış olduk. Sonrasında Trabzon’da Bordomavibalik Restoranı’ndaki ünlü türk şef Arslan tarafından hazırlanmış hamsi balık yedik. Çok lezzetli pideler yedik ve ünlü Trabzon kahvaltı Koymak’ı tattık. Trabzon’unda yemeklerinin bu kadar lezzetli olması çok ilgimi çekti. Aynı zamanda bu seyahatte sadece kendimi İran’da gibi hissetmedim sanki ailemleymiş gibi hissettim. 

Savaş Uğurlu; Yemek bir kültürdür. Yemeği yaptığınız iş olduğu için mi seviyorsunuz? 

Bay Taster; Bence yemek kültüre de ek olarak, insanlarla hakkındadır. Yemek insanları bir araya getirmenin ve barışın dilidir. Bence ben yemeği sevdiğim için. Dediğim gibi, yemek geçen yıla kadar benim ana işim değildi. Ve hala ana gelirim şirketimden geliyor, yemekten değil. Örnek olarak geçen seneki Türkiye gezimde gelirimden daha çok harcama yaptım ama yemeği seviyorum ve bu yüzden Iran’daki bir çok arkadaşım yemekleri tatmam için bana soruyorlar. Ve eminim bir gün yemek sayesinde birçok iyi insanla tanışıcam. 

Savaş Uğurlu; İleride yemek ile ilgili bir kitap yazma gibi bir planınız var mı?

Bay Taster; Çok iyi bir yazar değilim ve sadece Seo o da daha çok arama motorları hakkında kitabım var. Ama belki bir gün farklı ülkelerden ve İranın şehirlerinden olan yemek tecrübelerimi bir kitapta paylaşırım. 

Savaş Uğurlu; Bazen içinizden yemek yememek geliyor mu? Bazen insanlar hiç bir şey yapma modunda olmaz, böyle dönemlerde iştahını kaybeder ama bu sizin işiniz. Böyle durumlarda neler yapıyosunuz?

Bay Taster; Evet bir çok zaman oldu hatta yemekten nefret ettiğim bile. Aynı Türkiye gezisinde olduğu gibi bir günde 6-7 restorana gitmek zorunda kalıyorduk. O zaman bütün enerjimizi işe veriyorduk bu yüzden insanlar çekimleri yaparken ne kadar zorlandığımızı farketmiyorlar. Ama işimizi çok sevdiğimiz zorluklarını tolere edebiliyoruz. Bazen çok lezzetli bir yemek yiyiyoruz ve videoyu izlediğimizde keşke bu yemeği tok değil açken de bir daha yiyebilsek. 

Son olarak haber ajansınıza bana güzel Türk insanlarına ve dünyaya konuşma fırsatı verdiği için teşekkür ederim.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.