Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de şu anda çay ön planda, peşinden Türk kahvesi geliyor

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2020 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2020 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Türkiye’de şu anda çay ön planda, peşinden Türk kahvesi geliyor

BREAKİNG NEWS; Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyasladığımızda, kahve içme alışkanlıklarında Türkiye nerede duruyor?

YUNUS ÇAKMAK; Türkiye’de şu anda çay ön planda, peşinden Türk kahvesi geliyor. Bizim ülkemizde Türk kahvesi içmek, insanın midesi boş kaldığı zaman onu doyurma hissiyatı vermesi gibi bir şey. Türk kahvesini biz bulmuşuz, Türk kahvesini dünyaya biz aşılamışız ama niye Türk kahvesini güzel yapamıyoruz, niye Türk kahvesini literatür kalitesine, standardına göre yapmıyoruz? Türk kahvesinin yapımı, paketi aç, cezveye koy, karıştır, yap; böyle değil. Bunun bir seremoniyle yapılması lazım. Mesela, Türk kahvesinin bir değirmeninin olması lazım, değirmenden öğütüp taze taze yapılması gerekiyor. Kaşık olarak ahşap ya da bambu kaşık kullanılması gerekiyor. Dünyada bunun yarışmaları oluyor. Çok şükür şu anda Türkiye dünyada iyi dereceler yapıyor. Türk kahvesi olarak geçmiyor zaten, “World Cezve/Ibrik Championship, İbrik Yarışması” diye geçiyor. Dünyanın en iyi bakırını biz yapıyoruz, dünyanın en iyi kalayını biz yapıyoruz, dünyanın en iyi cezvesini, Osmanlı dekoratif eşyalarını biz yapıyoruz; ama Türk kahvesinde başarılı değiliz, yeni yeni başarılı oluyoruz. Türk kahvesinden önce mi su içilir, Türk kahvesinden sonra mı su içilir halen bu mantıkla gidiyoruz. Kahve geldiği zaman önce su içilir. Su neden içilir? Ağızdaki önceki tatların, minerallerin, önceki kötü tatların gitmesi için içilir. Türk kahvesine Türkiye’de yavaş yavaş gerekli değerin verildiğine inanıyorum.

BREAKİNG NEWS; Kaliteli kahveyi nasıl anlarız?

YUNUS ÇAKMAK; Kendi eğitimlerimizde hep söylüyoruz. Kötü kahveyle iyi kahve arasında görünüşte çok bir fark yok. Hiç kahveden anlamayan bir insan bile kötü kahveyi rahatlıkla anlayabiliyor. Bir sefer kötü kahve içtiğiniz zaman midede 5 dakika sonra yanmalar başlıyor. İyi, kaliteli, taze bir kahve içtiğiniz zaman sizi hiçbir şekilde çarpmaması lazım. Kahveyi içtiğinizde size keyif vermesi, huzur vermesi ve mutluluk hormonu salgılamanız lazım. Hani çikolata mutluluk hormonu salgılıyor diyorlar ya, iyi bir kahve de insana mutluluk hormonu salgılar. Bunun dışında tadının, hiçbir şekilde acı olmaması; içildiği zaman dilde yanmalar, bozulmalar, burkulmalar olmaması, tamamen yüzde yüz taze ve kaliteli kahve işaretidir. Bununla beraber çok kaliteli bir kahveden anlamak istiyorlarsa hiç değilse internette kahve eğitimi, kahve kurslarını araştırıp bize veya başka kahve firmalarına ulaşıp kahve workshop’larına katılsınlar, kahve tadımları yapsınlar; iyi kahveyi, kötü kahveyi görsünler.

BREAKİNG NEWS; Türk kahvesi yapmanın püf noktaları nelerdir?

YUNUS ÇAKMAK; Türk kahvesini yapmak için, ilk olarak kullanacağımız çekirdeğimizi tespit edeceğiz, iyi bir çekirdek kullanacağız. Mesela, bir Etiyopya ya da bir Brezilya, Santos tercih edilmesi gerekiyor. Küçük bir cezve alacağız. 7 gram kahvemizi öğüteceğiz. Un gibiden biraz kalın öğütüyoruz, karıştırdıktan sonra cezvemize koyuyoruz. Ahşap ya da tahta kaşıkla karıştırıyoruz. 70 milim, yani bir Türk kahvesi fincanı kadar su koyuyoruz, birkaç sefer karıştırıyoruz. Kızgın, harlı bir ateşe koyuyoruz, ortalama 1,5-2 dakika bekliyoruz. Suyumuzun sıcaklığı da 30-40 derece olacak. Su kaynamaya başladığı anda alıp cezvemize dökeceğiz. Çünkü ikinci, üçüncü sefer kaynat, yarısını dök, yarısını boşalt yapılmamalı; kahvemiz köpürdüğü anda pişmiştir. İkinci köpürmeyi beklediğimiz anda kahvemiz yanmaya başlar, partiküllerine ayrılır; bu sefer kahvemizin tadı, tuzu, hiçbir şeyi kalmaz. Kahveyi kavuran makinanında büyük etkisi var nedir bu biz % 100 Türk malı kahve kavurma Makinası kullanıyoruz ve bu makinaları sadece biz değil tüm dünya kullanıyor ve şunuda anlamıyorum 10 katı fiyata neden yurtdışından alırlar onuda anlamış degilim Garanti değirmenlerinin İLKLERDE İMZALARI VAR. Garanti Değirmenleri’nin bugüne kadar birçok ‘ilk’te imzası var. Süleyman Umsu, “En büyük ilkimiz, Türkiye’de ilk kahve değirmenini üreten kişinin merhum babam Mustafa Umsu oluşu. Şu an en küçük ve en büyük kahve makinesini de biz ürettik. En küçük 500 gram, en büyüğü ise 500 kilo kapasiteli. Küçük makinelerimiz özellikle 3’üncü nesil kahve işi yapan kafelerin ilgisini görüyor. 500 gramlık büyüklük 100 grama kadar düşürülebiliyor. Isıtma sisteminde elektrikli rezidans kullanımı konusunda da dünyada ilkiz diyebilirim” diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.